Зелен кейл 200 гр.

Зеленият кейл, известен още като листна зеленчукова култура, е вид зеленчук с голями, твърди и къдрави листа. Той е популярен заради своята плътна текстура и характерен вкус, който може да бъде леко горчив. Зеленият кейл е известен с богатството си на витамини, минерали и антиоксиданти, като витамини A, C и K, калций, желязо и много други. Той се използва в различни кулинарни приложения, включително в салати, супи, зеленчукови ястия и питиета. Зеленият кейл е също така популярен сред любителите на здравословен начин на живот поради своите много положителни въздействия върху здравето, като подпомагане на имунната система, подобряване на зрението и регулиране на храносмилателната система.

6,20 лв. for package

Product Price
*Снимката на продукта е илюстративна.

Кейлът, известен още като листно или къдраво зеле, варира от светло до тъмно-зелено. Той е лесен за отглеждане и може да расте дори в саксия на терасата. Представител на семейство Зелеви, кейлът е разпространен почти по целия свят, с особена популярност в Северна Европа. Има типичен зелев вкус, който е приятно пикантен и понякога леко лютив. Кейлът е признат като „суперхрана“ поради многобройните си полезни свойства. Богат е на фолиева киселина, фибри и хлорофил, които подпомагат храносмилателната система. Кейлът укрепва имунната система и е изключително богат на желязо, като същевременно е значително по-нискокалоричен от месото. Той съдържа повече калций от млякото, което го прави ефективен за предпазване от остеопороза, възпаления на ставите и артрит.
Кейлът е изключително богат на витамин К, който не е широкоразпространен и е от съществено значение за съсирването на кръвта и има противовъзпалителен ефект. Освен витамин К, кейлът съдържа и високи нива на витамини С и А. Нивото на витамин С в кейла е 18 пъти по-високо от това в морковите и 4 пъти по-високо от това в спанака. Благодарение на витамин А, каротеноидите и флавоноидите, кейлът е мощен антиоксидант и често се включва в хранителни режими и детоксикационни диети, тъй като ефективно прочиства стомашно-чревния тракт от токсини.