Цвекло червено

 

Цвеклото червено е кореново зеленчуково растение с характерната си окраска в наситено червено. То е популярно заради сладкия си и леко остър вкус, както и заради своите многобройни хранителни ползи. Цвеклото се консумира както сурово, така и приготвено, в салати, сокове, супи и гарнитури. Богато на витамини и минерали, включително витамини А и С, фолат, калий и желязо, цвеклото е полезно за здравето на сърцето, подпомага имунната система и подобрява общото здравословно състояние.

2,20 лв. for kg

Product Price

*Снимката на продукта е илюстративна.

Предимно цвеклото се консумира главно като хранителна добавка. През последните години на цвеклото, особено на съдържащите се в него беталаини (бетанин) и нитрати, се обръща все по-голямо внимание заради ефективната им биологична активност. Доказано е, че беталаините елиминират оксидативния и нитративния стрес чрез пречистване на DPPH, предотвратяване на увреждане на ДНК и намаляване на LDL. Установено е също, че упражнява антитуморна активност чрез инхибиране на клетъчната пролиферация, ангиогенезата, индуциране на клетъчна апоптоза и автофагия. При някои хронични заболявания нитратът е основният компонент за понижаване на липидите в кръвта, глюкозата и налягането, докато ролята му при лечението на хипертония и хипергликемия не е ясно посочена. Освен това, приемът на богато на нитрати цвекло може да подобри спортните постижения и да намали мускулната болка при определени видове упражнения. Целта на този преглед е да предостави достатъчно доказателства за изясняване на ползите за здравето от цвеклото, особено по отношение на биоокислението, неопластични заболявания, някои хронични заболявания и енергийни добавки.