Руколата е листен зеленчук с характерен пикантен и леко пиперлив вкус. Тя има тънки, зелени листа с назъбени краища и е популярна в средиземноморската кухня. Руколата е богата на витамини A, C и K, както и на минерали като калций и магнезий. Тя се използва най-често в салати, но може да бъде добавена и към паста, пица, сандвичи и различни ястия за придаване на свеж и пикантен вкус. Освен вкусовите си качества, руколата е известна и със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които подпомагат общото здраве и благополучие.
3,50 лв. for package
*Снимката на продукта е илюстративна.
Руколата произхожда от Средиземноморието и е била популярна още в древността, особено в Римската империя, където се е смятала за афродизиак. Днес тя се отглежда и консумира в много части на света, особено в Европа и Северна Америка.
Руколата е популярна подправка в кулинарията и се използва в различни ястия. Тя е чудесна основа или допълнение към свежи салати, придавайки им пикантен и леко орехов вкус.
Може да се добавя към супи за допълнителен аромат и хранителна стойност.
Руколата придава свежест и пикантност на сандвичите и бургерите.
Тя може да се използва в сосове за паста, песто и други ястия, като добавя уникален вкус и текстура.
Руколата е не само вкусна, но и изключително полезна за здравето. Руколата е източник на витамини А, С и К, както и на минерали като калций, магнезий и калий.
Листата на руколата са богати на антиоксиданти, които помагат за защита на клетките от увреждане и подпомагат имунната система.
Руколата съдържа фибри, които подпомагат здравето на храносмилателната система.
Помага за детоксикацията на черния дроб и стимулира производството на ензими, които подпомагат изчистването на токсини от организма.