*Снимката на продукта е илюстративна.
Кориандърът е едно от най-древните култивирани растения, използвано още от времето на древните египтяни, гърци и римляни. Родом от Средиземноморието и Югозападна Азия, днес той се отглежда в много части на света, включително и в България.
Кориандърът е популярна подправка в много кухни по света, като се използват както листата, така и семената.
Свежите листа на кориандъра имат силен аромат и се използват за овкусяване на салати, супи, сандвичи, къри и сосове. Особено популярни са в мексиканската, индийската и тайландската кухня.
Семената на кориандъра имат по-мек и сладък вкус в сравнение с листата и се използват като подправка за маринати, печива, къри, яхнии и колбаси. Те могат да се използват цели или смлени.
Кориандърът има многобройни здравословни ползи и се използва в традиционната медицина за различни цели.
Кориандърът стимулира апетита и подпомага храносмилането, като облекчава стомашни болки, газове и подуване.
Листата и семената на кориандъра съдържат съединения с антисептични и противовъзпалителни свойства, които помагат при лечението на инфекции и възпаления.
Кориандърът подпомага детоксикацията на организма, като свързва тежки метали и други токсини и подпомага тяхното изхвърляне.
Растението е богато на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане и подпомагат общото здраве.