Кориандър 100 гр.

Кориандърът е ароматна билка, използвана както в кулинарията, така и в медицината. Листата му, известни като свеж кориандър или цилантро, имат свеж, цитрусов вкус и се използват за подправяне на салати, супи, сосове и ястия от различни кухни. Семената на кориандъра, които имат топъл, пикантен аромат с нотки на цитрус и пипер, често се използват като подправка в готварството, особено в азиатската, индийската и мексиканската кухня. Кориандърът е богат на витамини и минерали, включително витамини A, C и K, както и на антиоксиданти. В медицината кориандърът е известен със своите противовъзпалителни и храносмилателни свойства.

2,40 лв. for package

Product Price
*Снимката на продукта е илюстративна.

Кориандърът е едно от най-древните култивирани растения, използвано още от времето на древните египтяни, гърци и римляни. Родом от Средиземноморието и Югозападна Азия, днес той се отглежда в много части на света, включително и в България.
Кориандърът е популярна подправка в много кухни по света, като се използват както листата, така и семената. Свежите листа на кориандъра имат силен аромат и се използват за овкусяване на салати, супи, сандвичи, къри и сосове. Особено популярни са в мексиканската, индийската и тайландската кухня. Семената на кориандъра имат по-мек и сладък вкус в сравнение с листата и се използват като подправка за маринати, печива, къри, яхнии и колбаси. Те могат да се използват цели или смлени.
Кориандърът има многобройни здравословни ползи и се използва в традиционната медицина за различни цели. Кориандърът стимулира апетита и подпомага храносмилането, като облекчава стомашни болки, газове и подуване. Листата и семената на кориандъра съдържат съединения с антисептични и противовъзпалителни свойства, които помагат при лечението на инфекции и възпаления. Кориандърът подпомага детоксикацията на организма, като свързва тежки метали и други токсини и подпомага тяхното изхвърляне. Растението е богато на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане и подпомагат общото здраве.