* Снимката на продукта е илюстративна.
Тамариндът е тропическо дърво, известно най-вече с плодовете си, които се използват в много кулинарни традиции по света.
Плодът на тамаринд е дълга, кафява, бобовидна шушулка, която съдържа месеста, кисела до сладка пулпа, заобиколена от твърда кора. Тази пулпа е богата на витамини като витамин C и B, както и минерали като калий, магнезий и желязо. Тамариндът е източник и на антиоксиданти и диетични фибри.
В кулинарията, тамариндът е често срещана съставка в азиатската и латиноамериканската кухня, използван както в сладки, така и в солени ястия. Той добавя уникален кисел вкус към сосове, маринати, супи и десерти. Тамариндовата паста е популярна съставка в индийските къри и чатни, а сокът от тамаринд се използва в различни напитки и коктейли.
Тамариндът също има приложения в традиционната медицина. Вярва се, че има противовъзпалителни и антисептични свойства и се използва за лечение на редица състояния, включително стомашни проблеми, запек и инфекции. В някои култури, тамариндът се използва и за подобряване на сърдечната функция и намаляване на нивата на холестерола.