Царевица

 

Царевицата е зърнено растение с дълги, тънки стъбла, на които се формират зърнени класове, наричани кочанчета. Тези кочанчета съдържат зърна, които могат да бъдат бели, жълти, червени или дори сортове със смесени цветове. Царевицата е популярна храна по целия свят и се консумира свежа, готвена, печена, печена на жар или в качеството на съставка в различни ястия. Тя е източник на въглехидрати, фибри, витамини и минерали, като витамин В, фолат, калий и магнезий.

2,00 лв. for item

Product Price

*Снимката на продукта е илюстративна.

Царевицата е един от най-важните и разпространени зърнени култури в света. Произхождаща от Централна и Южна Америка, царевицата е култивирана и използвана от хиляди години. Има няколко основни вида царевица, които се отглеждат за различни цели.

Царевица тип дент:
Позната още като полска царевица, този вид царевица има ядки, които съдържат както твърда, така и мека скорбяла. При узряването си, зърната оформят характерна вдлъбнатина, наподобяваща зъб.

Полска царевица:
Полската царевица е основна култура, използвана не само за храна за хора, но и за животни. Тя е единственият вид сред седемте вида царевица, който се използва за производството на царевична скорбяла.Разрязаните зърна на восъчната царевица имат текстура, наподобяваща восък. Те съдържат скорбяла, но само с разклонена верига. Восъчната царевична скорбяла се отличава с над 99% съдържание на амилопектин, докато обикновената полска царевица съдържа до 76% амилопектин и до 28% амилоза. Обработката на восъчната царевица се извършва посредством мокро смилане, за да се получи восъчна царевична скорбяла, която бавно възвръща своята кристална форма. Този вид царевица се отглежда специално, за да задоволи нуждите от специфична скорбяла, използвана за втвърдяване на храни, особено тези, които са подложени на висока термична обработка.

Царевица тип флинт:
Царевицата тип флинт има твърди и ръбести, къси или закръглени семена с мек нишестен ендосперм, обгърнат от твърд външен слой. Този вид царевица се отглежда главно в Южна Америка и е идентична на царевицата дент, като се използва за същите цели.

Пуканкова царевица:
Позната още като попкорн, този вид царевица има кръгли или заострени зърна с много твърд ендосперм. При излагане на висока температура, зърната се разпукват и чрез изтласкване на влагата образуват бяла нишестена маса (пуканка), която надхвърля няколко пъти първоначалния им размер.

Сладка царевица
Позната още като зелена царевица, сладката царевица се характеризира с много високо съдържание на захар в ядките си, особено в млечния им етап, когато са годни за консумация. Може да се консумира замразена, сурова или консервирана.

Брашнена царевица
Брашнената царевица е изградена почти изцяло от мека скорбяла. В Америка се отглежда синя брашнена царевица, която се използва за направата на чипс и царевични продукти. В Южна Америка брашнената царевица се отглежда в разнообразни цветове и се използва за производството на бира и хранителни продукти.

Индианска царевица
Индианската царевица има зърна в различни цветове – червени, бели, пурпурни, цветни или кафяви. Тя се използва основно за украса на различни празници, особено за Вси Светии.
Царевицата е растение, от което се добиват множество продукти в кулинарията. Нейните вкусови качества са добре известни, което я прави желан продукт на всяка трапеза. Варената царевица е едно от най-вкусните и същевременно полезни изкушения. Пуканките, макар и не толкова полезни заради прекомерното овкусяване със сол, са всеобщи любимци.

От царевицата се произвежда растително масло, което не отстъпва по вкус на кравето масло. Царевицата също така се използва за приготвяне на нишесте.