*Снимката на продукта е илюстративна.
Доматът е широко разпространено растение от семейство Solanaceae, познато също като плодове от рода Solanum. Произходът му е от Южна Америка, но днес се отглежда по целия свят като важен хранителен продукт.
Доматът е сочен плод, обикновено червен когато е напълно узрял, но съществуват сортове в жълто, зелено, оранжево, бяло и дори лилаво. Плодовете могат да варират по размер от малки чери домати до големи плодове, които могат да тежат над един килограм. Доматите са източник на множество важни хранителни вещества, включително витамин C, калий, фолат и витамин K. Те също така съдържат ликопен, мощен антиоксидант, който има различни ползи за здравето и се смята, че помага за намаляване риска от някои видове рак.
Доматите са изключително универсални в кулинарията, използват се в разнообразие от ястия по света. Те са стапка в салатите, сосовете, супите и основен компонент в много национални и регионални ястия, като италианската паста и пица, испанското гаспачо и много други.
Редовната консумация на домати може да подобри здравето на сърцето, да намали възпалението и да увеличи защитата срещу различни заболявания благодарение на антиоксидантите, които съдържат. Те са полезни за кожата, могат да помогнат в борбата с увреждането от слънчева светлина и поддържат добро здраве на очите и кожата.