Плоска праскова, известна също като „доноват праскова“ или „праскова поничка“, е вид праскова с характерна плоска, сплесната форма. Тя има сладък и сочен вкус, подобен на стандартната праскова, но с по-малко киселинност. Кората е тънка и може да бъде лесно обелена, а месото е бледо жълто или бяло. Плоските праскови са популярни заради своя уникален външен вид и удобството при ядене, тъй като костилката е по-малка и лесно се отделя. Те са богати на витамини А и С, както и на антиоксиданти и фибри, което ги прави полезни за здравето.
5,80 лв. for kg
*Снимката на продукта е илюстративна.
Шареният патладжан, известен още като „син домат“, е разновидност на патладжана, която впечатлява със своите ярки и привлекателни цветове. Този вид патладжан е популярен не само заради своя уникален външен вид, но и заради своите кулинарни качества. Цвят и външен вид: Шареният патладжан се отличава с красиви, наситени цветове, които варират от бяло до тъмно лилаво, често с привлекателни ивици или петна. Този визуален ефект го прави предпочитан избор за декорация на ястия.
Тези патладжани могат да бъдат с различна форма – от овална до дълга и тънка. Размерът им също варира, като някои сортове са по-малки и по-компактни, докато други могат да бъдат по-големи. Шареният патладжан има гладка и нежна текстура, която е по-малко горчива от обикновения патладжан. Месото му е плътно, но същевременно кадифено, което го прави подходящ за разнообразни кулинарни приложения.
Шареният патладжан е изключително универсален в кухнята и може да се използва в различни ястия: печен и грилован, пълнен в салати, в
класически ястия.
Шареният патладжан е не само вкусен, но и полезен за здравето. Идеален e за диетични режими. Съдържа важни антиоксиданти, които помагат за борбата със свободните радикали. Подпомага храносмилането и поддържа здравето на червата. Съдържа витамини като витамин C, витамин K, и минерали като калий и магнезий.